4857 sayılı iş kanunu 68 maddesi nedir?
Madde metni (c) Yedi buçuk saatten uzun süren çalışmalar için bir saatlik mola verilir. Bu dinlenme süreleri asgari düzeyde olur ve sürekli olarak verilir.
4857 sayılı iş kanunu 66 madde nedir?
Çalışanın çalışma saatleri içinde işe gitmek için harcadığı zaman çalışma süresi olarak sayılır. Çalışanın işe gitmesini gerektiren bir durum yoksa makul bir zaman diliminin çalışma süresi olarak sayılması adalet meselesidir.
4857 sayılı iş kanuna göre işçinin sahip olduğu haklar nelerdir?
Çalışan hakları nelerdir? Çalışanın ücret hakkı… Çalışanın mobbing (psikolojik taciz) koruması hakkı… Çalışanın kişisel verilerinin korunması hakkı… Çalışanın işyerinde sağlık ve güvenlik hakkı… Çalışanın işten kaçınma hakkı… Çalışanın eşitlik hakkı. Çalışanın dinlenme hakkı. Çalışanın fazla mesai ücreti hakkı. Daha fazla makale…
4857 sayılı iş kanunu 70 maddesi nedir?
(a) Dört saat veya daha az süren işler için 15 dakika; (b) Dört saatten fazla ve yedi buçuk saate kadar süren işler için yarım saat (yedi buçuk saat dahil); (c) Yedi buçuk saatten fazla süren işler için bir saat. Bu dinlenme süreleri asgari düzeyde olmalı ve sürekli olarak verilmelidir.
4857 sayılı iş kanunu 65 maddesi nedir?
Kanunun 65. maddesi kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği getirmiş, ayrıca ücretsiz izin statüsünü düzenlemiştir. Bu, işverenlerin çalışanlara ücretsiz izin vermesini yasal hale getirir.
4857 sayılı iş kanunu 64 madde nedir?
İş Kanunu’nun 64. maddesine göre, zorunlu nedenlerle işin durdurulması veya ulusal bayram ve resmi tatillerden önce veya sonra işyerinin kapalı olması halinde telafi çalışması yapılabilir. Ancak bu şekilde çalışabilmek için işin tamamen durdurulması veya tatilde olmanız şart değildir.
4857 sayılı İş Kanunu 63 madde nedir?
Madde 63 – Genel olarak, çalışma süresi haftada en çok 45 saattir. Aksi kararlaştırılmadıkça bu süre, işyerinde haftanın çalışılan günlerine eşit olarak uygulanır. (Ek fıkra: -6552/7 md.; Değişik fıkra: -6645/36 md.)
4857 sayılı İş Kanunu 62 maddesi nedir?
İşçinin aldığı ücretin azaltılması, ikramiye ve sosyal yardımların iptali; İşçinin aleyhine olacak şekilde çalışma koşullarında esaslı bir değişikliktir. Değişikliğin geçerli olabilmesi için işçinin 4857 sayılı İş Kanununun 62 ve 22 nci maddeleri uyarınca açık ve yazılı rızasının bulunması gerekir.
4857 sayılı iş kanununun 74 maddesi nedir?
Hamilelik döneminde çalışanlara düzenli kontroller için ücretli izin verilir. Tıbbi rapora dayanarak gerekliyse hamile kadınlar daha hafif, sağlıkla uyumlu işlerde çalıştırılır.
Hangi çalışanlar 4857 sayılı Kanun kapsamındadır?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 1/2. maddesinde; Bu kanunun, 4. maddedeki istisnalar hariç bütün işyerlerine ve bu işyerlerinin işverenlerine, işveren vekillerine ve çalışanlarına, faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Böylece kanunun kapsamı belirlenmiştir.
2024 işçi hakları nelerdir?
İşçi hakları nelerdir? Çalışanın mesleki sağlık ve güvenlik hakkı ve işyerinde diğer çalışanlarla aynı haklara sahip olma hakkı Yeni bir iş ararken eşit muamele görme hakkı. Daha fazla makale… •21 Temmuz 2024
4857 sayılı İş Kanunu gore maaşları ne kadar?
Sonuç olarak, 4857 sayılı Kanun hükümlerine göre; – İş sözleşmelerine “AYLIK SABİT” ibaresi koyan şirketler, 31 günlük aylarda 30 gün brüt asgari ücret, yani 2.029,50 TL ödemekle yükümlüdür.
4857 sayılı İş Kanunu 59 maddesi nedir?
MADDE 59. – İş sözleşmesi herhangi bir sebeple sona ererse, işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücretin zamanaşımı süresi, iş sözleşmesinin sona erdiği günden itibaren başlar.
4857 sayılı İş Kanunu 80 maddesi nedir?
Bu Kanuna göre, sanayi işlerinden sayılan, sürekli olarak en az elli işçi çalıştıran ve altı aydan fazla süreyle aralıksız çalışılan işyerlerinde her işveren iş güvenliği kurulu kurmakla yükümlüdür.
4857 sayılı kanunun 77 maddesi nedir?
Madde: 77 – İşverenler, işyerinde sağlık ve güvenliğin sağlanması için gerekli her türlü tedbiri almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak, işçiler de işyerinde sağlık ve güvenlik konusunda alınan bütün tedbirlere uymak zorundadırlar.
68 madde ne demek?
Daha yüksek başlangıç derecesine sahip bir sınıftan diğerine geçmek isteyen herkes o sınıftaki daha düşük bir sınıfa geçebilir. Bu durumda, yeni sınıf pozisyonuna uyum sağlanırken önceki sınıfta elde edilen seviye ilerlemeleri ve işgal edilen son seviyede geçirilen zaman dikkate alınacaktır.
4857 sayılı iş kanunu 68 maddesine göre işçilere yedi buçuk saate kadar süren işlerde en az ne kadar süre ara dinlenmesi verilir?
4 saat veya daha az süren işlerde 15 dakika, 4 saatten fazla ve 7,5 saate kadar (7,5 saat dahil) süren işlerde yarım saat, 7.
4857 sayılı iş kanuna kimler tabi?
4857 sayılı İş Kanununun 1/2. maddesinde; Bu Kanun, 4 üncü maddedeki istisnalar hariç bütün işyerlerine ve bu işyerlerinin işverenlerine, işveren vekillerine ve çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.
4857 sayılı iş kanunu ne anlama gelir?
Bu Kanunun amacı, işverenler ile iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.