İçeriğe geç

Burdur Halkı Nereden Gelmiştir

Burdur hangi boydan?

Burdur isminin nereden geldiğine dair farklı gelenekler vardır. Türkmen aşiretlerinden biri olan Kınalı aşiretinin üyeleri, Burdur Gölü çevresinin güzelliği karşısında şaşırıp “Cennet burada” demişler ve bu söz zamanla kısaltılarak halk arasında Burdur olarak yerleşmiştir.

Burdur’da hangi yörükler var?

Burdur. Geygel Yörükler de Karaçallı köyüne yerleşmişlerdir. -Karakoyunlular: Kestel Dağları bölgesindeki Kızılkaya köylerinden Kemer Elmacık köylerine kadar uzanan perakende göçebelerdir. Yakın zamana kadar göçebeydiler. Bu göçebeler Kapaklı köyünü kurmuşlar.

Burdur hangi ilden ayrıldı?

1839 Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya Vilayetinden ayrılarak Konya Vilayeti Isparta Valiliğine bağlanmıştır. Bu bağımlılık 1850 yılına kadar sürmüştür. Daha sonra özellikle Saden’in oğlu Hacı İsmail Ağa, Burdur’u sancak yapmaya çalışmışlar ve 1872 yılında Burdur sancak olmuştur.

Burdur’da hangi antik kentler var?

Kibyra Antik Kenti, Burdur Gölhisar ilçesine bağlı Horzum mahallesinde, derin uçurumlarla ayrılmış üç hakim tepe üzerinde yer almaktadır. Kentin yerleşim alanı oldukça büyüktür.

Burdur Türk mü?

Türklerin, antik çağda Pisidya olarak adlandırılan Burdur bölgesine gelişi, 1071 Malazgirt zaferine dayanır. Günümüzdeki Burdur toprakları, 1391 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına katılmış, 1872 yılında Burdur Sancağı kurulmuştur.

Hangi boydan olduğumuzu nasıl anlarız?

T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Sorgulama” servisi aracılığıyla soy belgenizi oluşturabilirsiniz.

Yörükler aslen nerelidir?

Yörükler, göçebe bir yaşam tarzı süren ve çoğunlukla Anadolu dağlarında ve kısmen Balkan Yarımadası’nda yaşayan Oğuz kökenli Türklerin bir alt grubudur. Yörükler, Kuzey Makedonya’nın doğu kısımlarından Bulgaristan, Yunanistan ve Güney Trakya’ya kadar Balkanlar’da geniş bir alana yayılmıştır.

Yörükler hangi ırktan?

Yörükler Türkmen/Oğuz kabileleridir. Yörük, göçebe bir yaşam tarzını benimsemiş kişidir. Yörük kelimesi, Anadolu’da yayla kış hayatı yaşayan Türkmen kabileleri (Obalar) için de kullanılır. 1990’lara kadar kademeli olarak devam eden bu yaşam biçimi, çok küçük ölçekte de olsa günümüzde de devam etmektedir.

Yörük Türkleri Alevi midir?

Kısacası Osmanlı Devleti’ni kuranlar Yörük Alevilerdi.

Burdur denince akla ne gelir?

Burdur denince akla gelen en güzel yerlerden biri de Türkiye’nin en ünlü doğa harikalarından biri olan Salda Gölü’dür. Burdur’un Yeşilova ilçesinde, ilçe merkezine 4 km uzaklıkta, ormanlık tepeler, kayalık arazi ve küçük alüvyonlu ovalarla çevrili, hafif tuzlu bir karstik göldür.

Burdur neyi meşhur?

Bu doğa harikası şehri keşfetmek istiyorsanız Burdur Şiş, Testi Kebabı, Kabak Tatlısı, Ceviz Ezmesi, Burdur Pudingi, Kömbe, Myrdumek Aşı ve Peynirli Pide’yi denemenizi öneririz.

Burdur bucak hangi boydan?

Bucak ilçe merkezi üç dağın arasında kurulmuştur. Yerleşimin bir kısmı ilmen bitkileriyle kaplı olduğundan; ilçe halk arasında “İlmeli Bucak” olarak bilinirdi. Bu bölgeye yerleşen halk Oğuz boyuna mensup olduğundan, “Oğuzhan Köyü” olarak da anılırdı.

Burdur’un hangi yemeği meşhur?

Burdur’un meşhur yemekleri: Testi Kebabı, Burdur Şiş, Çekme Et, Ceylan Böreği, Peynirli Pide, Erik Böreği, Teneke Şiş, Mısır Böreği.

Kibyra hangi uygarlığa aittir?

Burdur’un Gölhisar ilçesinde bulunan Kibyra Antik Kenti, “Gladyatörler Şehri” olarak da bilinir. Bir zamanlar Lidya ve Roma uygarlıklarının en önemli kentlerinden biri olan, Gölhisar Ovası’nın batı yamacına hakim olan 2300 yıllık Kibyra Antik Kenti, 1100-1300 metre yükseklikte kurulmuş olup ardıç ve sedir ormanlarıyla kaplıdır.

Sagalassos’ta kimler yaşamış?

Luviler tarafından kurulan kent, daha sonra Frigler, Lidyalılar, Persler, Romalılar ve Selçuklular tarafından iskan edilmiştir.

Oğuz boyu hangi soydan gelir?

Destanlara göre Oğuz boyu, Oğuz Han’ın altı oğlu ve onların dört oğlundan oluşmuştur. Bu 24 boyun farklı isimleri ve unvanları vardır. Bu bölünme Oğuz Kağan efsanesine dayanır. Daha sonra bu boylar iki boya ayrılmıştır: Bozoklar ve Üçoklar.

Burdur bucak hangi boydan?

Bucak ilçe merkezi üç dağın arasında kurulmuştur. Yerleşimin bir kısmı ilmen bitkileriyle kaplı olduğundan; ilçe halk arasında “İlmeli Bucak” olarak bilinirdi. Bu bölgeye yerleşen halk Oğuz boyuna mensup olduğundan, “Oğuzhan Köyü” olarak da anılırdı.

Horzum yörükleri hangi boydan?

Yörükler arasında bir Kıpçak topluluğu olan Horzum Aşireti, Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı Alaeddin Keykubat’ın Celaleddin Harzemşah’ı 1230 yılında yenmesinden sonra Anadolu’nun değişik yerlerine yayılan ve Batı Anadolu’da Horzumlu ismiyle yaşamlarını sürdüren konargöçer bir Oğuz-Kıpçak topluluğudur.

Burdur Tefenni hangi boydan?

TEFENNİ HALKININ KÖKENİ Aşireti ve Sarı Keçili aşireti 17. yüzyılın ortalarında gelip yerleşmişlerdir. Ancak çeşitli evlilik ilişkileri yoluyla soylar birbirine karışmış ve birleşmiştir. Günümüzde, günümüze kadar varlığını sürdüren saf bir kabileden bahsetmek çok zordur. Ancak hepsinin kökeni Oğuzlara dayanmaktadır.

Tavsiyeli Bağlantılar: Türk Telekom Aylık 30 Gb Internet Paketi Nasıl Iptal Edilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Anal Yapan Escort